Pakowanie produktów niekiedy potrafi sprawić nam sporo problemów. Szczególnie tyczy się to jedzenia, które chcemy zabrać ze sobą w bardzo długą podróż lub na całodniowy piknik z rodziną. W czasie upałów nasze jedzenie szybko może stracić swoje walory i przestanie wyglądać apetycznie. Niemniej jednak są sposoby żeby sobie z tym radzić. Jednym z nich jest pakowanie próżniowe.

Pakowanie produktów z użyciem próżni

pakowarki próżniowe komoroweZapakowywanie produktów do woreczków lub pojemników z odsysaniem powietrza było znane już kilkanaście lat temu. Po długotrwałych badaniach i testach stwierdzono, że produkty spożywcze zapakowane w sposób próżniowy zachowują swoją świeżość przez dłuższy czas. Ma to ścisły związek z drobnoustrojami, grzybami oraz wilgocią w powietrzu. Pakowarki próżniowe komorowe pozwolą nam odessać powietrze z głębi woreczka z naszym jedzeniem i dzięki temu wydłuży się jego termin do spożycia. Wspomniane pakowarki komorowe są urządzeniami przypominającymi gabarytowo kuchenkę mikrofalową. Jednak ich funkcjonowanie nie ma nic wspólnego z generowaniem fal. W pakowarkach najważniejszym elementem jest pompka, która powoduje wyssanie powietrza z komory. Niemniej jednak sama pompka to za mało ponieważ musimy uszczelnić nasz woreczek. Do tego służy specjalna taśma, która zgrzewa krawędzie worka i tym samym nie pozwala na dostanie się powietrza do jego głębi. Pakowanie próżniowe doceniają w szczególności osoby wyjeżdżające w długą podróż za granicę. Dzięki zastosowaniu pakowania próżniowego mają oni pewność, że transportowane przez nich jedzenie będzie świeże jeszcze przez długi czas. Za psucie się produktów najczęściej odpowiadają drobnoustroje obecne w powietrzu. Osadzając się na jedzeniu powodują jego stopniowy rozkład. Kolejnym winowajcą jest pleśń, która uwielbia wilgotne powietrze, którego w zgrzanych woreczkach nie znajdziemy więc i nie będzie tam pleśni. 

Próżniowe pakowanie żywności jest bardzo popularne na przestrzeni ostatnich lat. Wiele osób decyduje się na kupno pakowarek do własnego mieszkania na użytek domowy. Oprócz pakowarek próżniowych komorowych możemy spotkać się z ich mniejszymi wersjami. Idealnie sprawdzą się one na potrzeby pakowania produktów w domu. Do firm zaleca się jednak kupno pakowarek próżniowych wyposażonych w komory.