Wielu z nas codziennie zjada różnego rodzaju warzywa. Bez wątpienia dobrze to świadczy o naszej znajomości zdrowej diety. Warzywa zapewniają nie tylko dostarczenie odpowiedniej ilości witamin, ale przede wszystkim są znakomitym źródłem błonnika. Dzięki temu wpływają korzystnie nasz metabolizm, ale także zapewniają nam uczucie sytości przez długi czas. Z tego też powodu wiele osób wprowadza do swojej diety warzywa pod różną postacią.

Jak wygląda produkcja warzyw bulwiastych?

produkcja warzyw bulwiastychWarzywa możemy podzielić na bardzo wiele gatunków oraz odmian. Jednak najczęściej spożywanym w Polsce warzywem są ziemniaki. Zaliczamy je do gatunku warzyw bulwiastych. Ten typ warzyw cechuje przede wszystkim fakt, że ich jadalna część, czyli bulwa rośnie bezpośrednio w ziemi. niekiedy możemy spożywać ją na surowo. Jednakże w przypadku ziemniaków bulwę należy obrać ze skórki, a następnie ugotować, albo upiec. Dzięki temu unikniemy bólu brzucha oraz innych schorzeń, które może wywołać zjedzenie surowego ziemniaka. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że warzywa, które spożywamy niezależnie od formy podania powinna pochodzić ze sprawdzonych upraw. W przypadku ziemniaków oraz innych warzyw bulwiastych na ogół uprawa odbywa się w warunkach naturalnych. Na ogół są to odpowiednio przygotowane pola, które pozwalają na uprawę tych produktów na większą skalę. Z tego też powodu masowa produkcja warzyw bulwiastych bardzo często odbywa się na bardzo dużych areałach. Pola mogą liczyć nawet po kilka hektarów. Umożliwia to sadzenie nie tylko ziemniaków, które są najbardziej popularnymi warzywami bulwiastymi w Polsce, ale również marchwi, pietruszki, czy selera, które równie często goszczą na naszych stołach. W niektórych gospodarstwach uprawa części warzyw bulwiastych odbywa się w tunelach foliowych, a nieraz nawet w szklarniach. Dzięki temu warzywa rosną szybciej i nie są narażone na działanie szkodników.

Wybierając warzywa na nasz stół warto jest zwrócić uwagę na to, z jakiego gospodarstwa pochodzą. Bardzo często producenci decydują się na sprzedaż swoich upraw do różnych sklepów. Niekiedy są to sklepy wielkopowierzchniowe. W innych wypadkach małe osiedlowe warzywniaki. W jeszcze innych przypadkach możemy się spotkać z tym, ze producenci sprzedają je sami na targowiskach.