W przypadku produkcji żywności ekologicznej niedozwolone jest stosowanie konserwantów, barwników, antybiotyków, wzmacniaczy smaku czy innych substancji chemicznych. Żywność ekologiczna w czasie transportu powinna być specjalnie oznakowana, nie powinna także znajdować się w pobliżu konwencjonalnych produktów, ponieważ mogłoby dojść do ich zmieszania. Które z produktów są ekologiczne i warto po nie sięgać?

Zamawiamy bio produkty

bio produkty onlineWiększość produktów dostępnych w marketach mogłaby zostać zastąpiona przez żywność ekologiczną. Zarówno jajka, nabiał, pieczywo, jak i soki są produktami ekologicznymi, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Produkt, które mają certyfikaty gwarantujące wyrób ekologiczny, to także warzywa, owoce i inne przetwory ekologiczne, które są wolne od azotanów, fosforu i innych związków chemicznych. Możemy wygodnie zamawiać bio produkty online. Odpowiedni sposób odżywiania zwierząt w gospodarstwie i przemyśle powoduje, że jakość mleka jest znacznie wyższa. Przekłada się to także w sposób pozytywny na ludzkie zdrowie. Żywność ekologiczna jest specjalnie oznakowana, możemy ją rozpoznać po charakterystycznym zielonym listku, nazywanym też euroliściem, obowiązującym na obszarze całej Unii Europejskiej. Tyczy się to również żywności ekologicznej dla dzieci. Zainteresowanie żywnością ekologiczną zwiększa się z każdym rokiem. Coraz większa liczba przedsiębiorstw decyduje się także na produkcję ekologiczną. Wzrasta również liczba przetwórni owoców, warzyw czy zbóż.

Proces produkcji żywności ekologicznej opiera się na podstawowych zasadach określonych w prawie. Zgodnie z nimi, rośliny powinny zwiększać żyzność gleby oraz zapobiegać erozji, natomiast produkty uboczne powinny być poddawane recyklingowi. Ekologiczny chów zwierząt powinien natomiast szanować ich dobrostan, a także tryb życia i inne warunki hodowlane. Warto więc stać się świadomym konsumentem i wybierać jedzenie rozsądnie.