W piekarni używamy wyłącznie najbardziej sprawdzonych i rekomendowanych krajalnic, które są na tyle niezawodne by pracować przez cały czas. Noże owych krajalnic tępią się jednak, jak wszystkie noże, i czasem wymagają wymiany lub ostrzenia, w zależności od tego czy mogą być ostrzone, czy też należą do noży jednorazowych, jakie również można dostać w sprzedaży.

Najsolidniejsze noże do maszyn do krojenia chleba

sprawdzone noże do krajalnic piekarniczychJednorazowe noże nie należą do najbardziej ekonomicznych elementów wyposażenia, dlatego od początku działania piekarni pracujemy na ostrzach które mogą być ponownie ostrzone po zużyciu, i używane wielorazowo. Jednak nawet takie ostrza nie są niezniszczalne, gdyż okresowe ostrzenie noży osłabia je w znacznym stopniu, tak iż w końcu nawet one muszą być wymienione na nowe. Ostatnio musieliśmy wymienić stare noże z powodu nadmiernego zużycia, którego nawet ostrzenie nie mogło w żaden sposób zmitygować, więc zdecydowaliśmy się na zakup nowych noży. Wybraliśmy najbardziej sprawdzone noże do krajalnic piekarniczych, które polecane są przez zakłady z całego kraju, produkujące znacznie większe ilości pieczywa niż nasza lokalna piekarnia. Noże które wybraliśmy są bardzo uniwersalne, i pasują do większości maszyn do krojenia chleba, dużych krajalnic przemysłowych czy piekarniczych, dlatego kompatybilność noży nigdy nie bywa problemem. Nowe serie noży są ostrzone laserowo, i zachowują ostrość znacznie dłużej niż noże ostrzone mechanicznie. Stop stali z jakiego są wykonane, natomiast, ogromnie poprawia ich trwałość i wytrzymałość. Starego typu noże miały nieraz tendencję do pękania pod wpływem intensywnego obciążenia i długotrwałej pracy w ciągu dnia. Nowe noże nie mają tego mankamentu, i bez problemu znoszą wszelkie obciążenia.

Są one wykonane bardzo precyzyjnie, więc tną nawet bardzo twardą powierzchnię pieczywa bez większego trudu, nie powodując miażdżenia bochenków, często zdarzającego się podczas krojenia nożami tępymi lub nieprzystosowanymi do tego rodzaju pracy. Noże te nie są natomiast bardzo drogie, i można je dostać u producentów, lub też w sklepach z częściami do urządzeń gastronomicznych. Z racji iż pasują do większości modeli krajalnic, zarówno małych jak i przemysłowych, są bardzo rozpowszechnione i łatwo dostępne.