Bez wątpienia oleje paszowe stanowią niezbędny element każdej paszy. Podstawową zaletą, jaką daje zastosowanie takiego oleju jest zwiększenie wartości energetycznej paszy. Jest to doskonałe, skondensowane źródło energii, które ma pozytywny wpływ na przyrost masy u zwierząt. Zastosowanie oleju przekłada się więc na podniesienie parametrów produkcji. Dzięki natłuszczaniu pasz następuje mniejsze zużycie mieszanek, a to daje realne oszczędności.

Zalety stosowania oleju paszowego

olej paszowyZastosowanie oleju paszowego przekłada się nie tylko na poprawę wartości energetycznych, ale jednocześnie zapobiega pyleniu paszy. Ważne jest też to, że dodatek oleju w paszy przeciwdziała jej rozwarstwieniu. Dobrym wyborem jest wysokiej jakości olej paszowy. Poprawia on smak mieszanek w taki sposób, że są one znacznie chętniej zjadane przez zwierzęta. Dodatkowo olej roślinny pokrywa zapotrzebowanie zwierząt na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a są one pożyteczne i wartościowe dla jakości jaj i mięsa. Całkowita zawartość tłuszczów w paszy powinna być ustalona na odpowiednim poziomie, który nie przekracza ośmiu do dziesięciu procent. Olej sojowy paszowy bywa przyczyną większego tempa wzrostu w przypadku tuczników, a także większej masy urodzeniowej prosiąt. Może się również przekładać na lepszą wydajność mleczną loch, a także pozwala na ekonomiczniejsze wykorzystywanie paszy.

Dzięki zastosowaniu oleju pasza nie pyli, dzięki czemu nie powoduje chorób układu oddechowego u drobiu. Konsystencja takiej paszy jest dobrze strawna, poprawia się również jej smak, co przekłada się na układ trawienny drobiu. Można zauważyć zarówno poprawę jakości mięsa drobiowego, jak również szybszy przyrost i krótszy czas chowu. W efekcie oleje paszowe w znacznym stopniu pozytywnie wpływają na wskaźniki produkcji.