W ostatnich latach do łask powraca strzecha jako forma pokrycia dachu. Stosują ją przede wszystkim właściciele różnego rodzaju większych restauracji czy zajazdów, celem stworzenia odpowiedniego klimatu w budynku. Rzeczywiście dobrze zaprojektowany budynek pokryty strzechą wygląda bardzo atrakcyjnie. Zachęca swoim niepowtarzalnym, sielskim klimatem. 

Nietypowy dach ze trzciny

dach z trzciny cenaNasze dachy od kilku lat przyjmują rozmaite oblicza. Kładzie się na nich już nie tylko dachówki. Szczególnie w domkach letniskowych lub w budynkach przeznaczonych na restauracje lub hotele, bardzo dobrze sprawdza się strzecha. Do jej wykonania używa się specjalnie wyselekcjonowaną trzcinę. Taka trzcina na dachu, jeżeli jest dobrze położona, nie tylko atrakcyjnie wygląda, ale jest też bardzo wytrzymała. Dachy pokryte strzechą są niezwykle odporne na deszcz, grad czy przymrozki. Daw wyzwania, jakie stoją przed osobami, które zdecydowały się na trzcinę na dachu, to fakt, że dużo czasu zajmuje jej położenie oraz, że trzcina jest łatwopalna. Aby więc zabezpieczyć ją przed ewentualnym pożarem, stosuje się specjalne impregnaty, którymi pokrywa się cały dach. Strzechę trzeba też regularnie pielęgnować. Jak chodzi o dach z trzciny cena jest dość wysoka, właśnie ze względu na to, że jego położenie jest czasochłonne i wymaga użycia drogich impregnatów. Osoby, które zdecydowały się na tego typu dach, uważają jednak, że było warto. Takie nietypowe rozwiązania przyciągają wielu klientów do restauracji czy też hoteli.

Strzecha na dachu to wcale nie przeżytek sprzed stu lat. Dzisiejsza technologia pozwala na położenie na dachu trzciny, zabezpieczonej w taki sposób, że jest odporniejsza na działanie czynników atmosferycznych lepiej niż zwykła dachówkach. Co prawda dach ze trzciny nie należy do najtańszych rozwiązań, ale daje doskonały efekt wizualny.